Vanochtend is het proces begonnen tegen Gökmen T., de verdachte van de aanslag in een sneltram in Utrecht in maart 2019. Daarbij kwamen vier mensen om het leven.

T. werd geboeid de rechtszaal binnengebracht en knikte even naar de mensen in de zaal. Hij wordt omringd door zes agenten en beveiligers en begon de dag met een luide geeuw. “Is dat van de spanning?”, vroeg rechtbankvoorzitter Veldhuisen, maar een antwoord bleef uit.

De rechter veronderstelde vervolgens dat er waarschijnlijk ook geen antwoord zal komen op de vraag waarom Gökmen T. de aanslag heeft gepleegd. “Iets zegt me dat we van meneer T. niet veel hoeven te verwachten, maar ik hoop dat ik het faliekant mis heb”, zei Veldhuisen.

De belangstelling voor het proces tegen Gökmen T. is groot. De rechtbank in Utrecht heeft naast de zittingszaal vier extra videozalen geopend voor publiek.

Geen contact met advocaat

Bij een eerdere zitting weigerde de verdachte aanwezig te zijn en lukte het niet hem onder dwang erheen te brengen. Nog altijd weigert hij contact met de advocaat die hem is toegewezen. Volgens de raadsman van T. is het de afgelopen tijd niet gelukt om met hem te spreken.

Voor de inhoudelijke behandeling van de zaak zijn vier dagen uitgetrokken. De zitting begint vandaag met een reconstructie van de schietpartij, waarbij ook beelden worden getoond uit de tram. Daarna wordt T. ondervraagd door de rechtbank en komt zijn geestelijke toestand aan de orde.

Vanmiddag en morgen komen ook nabestaanden van de slachtoffers aan het woord. Een strafeis wordt donderdag verwacht.

2020-03-02 10:05:41

Aangeboden door: nos.nl