Gökmen T. is net als gisteren uit de rechtszaal verwijderd, na een kwetsende opmerking tegen een van de slachtoffers die de aanslag overleefde. “Ik wil niet meer dat de verdachte in de zaal zit”, zei de voorzitter van de rechtbank. “Ik wil niet dat de orde op deze manier verstoord wordt.”

Een van de overlevenden van de aanslag vertelde hoe T. op 18 maart vorig jaar een meisje doodschoot in de tram. Ze hoorde hem “Allahoe akbar” roepen. De 21-jarige overlevende werd zelf door T. in de rug geschoten. “Terwijl ik op de grond lag te creperen van de pijn en aan het leegbloeden was, probeerde ik in mijn vingers te knijpen. Gebeurde dit wel echt? Toen de ambulance er was, werd alles zwart.”

Ze lag negen dagen in coma. Nog altijd is ze bezig met revalideren. “Gelukkig sta ik sterk in mijn schoenen. Gökmen, je hebt me niet verslagen.”

“Jammer”, antwoordde de verdachte daarop. De opmerking leidde tot woedende reacties in de zaal. Verschillende mensen scholden T. uit, waarna de rechtbank hem uit de zaal liet verwijderen. Hij volgde de rest van de zitting in een aparte ruimte, waar hij gisteren ook al korte tijd zat nadat hij zijn advocaat had bespuugd.

Verklaringen nabestaanden

Vandaag, op de tweede dag van de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak, kwamen ook enkele nabestaanden aan het woord. Bij de aanslag kwamen vier mensen om het leven en raakten twee mensen ernstig gewond.

“Hij schiet mijn kind dood en stapt er gewoon overheen. Zo wreed en onmenselijk”, zei de moeder van de 19-jarige Roos, die werd doodgeschoten bij de aanslag. “T. veroorzaakt zoveel pijn en verdriet. Hij heeft mijn meisje afgepakt. Vermoord, ik kan het woord bijna niet uit mijn mond krijgen.”

Ook de vader van Roos las een verklaring voor, hij is woedend op T.:

2020-03-03 09:55:15

Aangeboden door: nos.nl