Groningen Airport Eelde bestaat vandaag negentig jaar. Het ontstaan van het vliegveld ging niet zonder slag of stoot. “Dat is destijds een hele lange strijd geweest tussen allerlei gemeenten rond Groningen want ze wilden allemaal een vliegveld”, vertelt Doewe Pelleboer van de historische vereniging Ol Eel.

Het vliegveld werd op 23 mei 1931 officieel geopend. Het idee voor een luchthaven in het noorden van het land ontstond een paar jaar daarvoor. “De KLM nam contact op met de gemeente Groningen om te kijken of er ergens in het noorden een vliegveld aangelegd zou kunnen worden,” vertelt Pelleboer aan RTV Drenthe.

Het kiezen voor een locatie ging volgens Pelleboer moeizaam. “Het is aan toenmalig wethouder Bähler-Boerma te danken dat het uiteindelijk Eelde is geworden. Zij heeft een locatie aangeboden en werd daarbij gesteund door sportvlieger Haijo Hindriks en de toenmalige burgemeester van Groningen.”

Grasveld

De opening was destijds een bijzondere gebeurtenis. “Er was een complete vliegshow, met ook buitenlandse toestellen. 23.000 mensen kwamen erop af”, vertelt Pelleboer.

De feestvreugde sloeg om in rouw toen Haijo Hendriks nog geen anderhalve maand na de opening met zijn vliegtuig verongelukte. Ter nagedachtenis ligt bij de ingang van de vertrekhal op Groningen Airport Eelde een gedenksteen.

Het vliegveld was in het begin een groot grasveld, vertelt Pelleboer. “In de winter was het erg nat en kon er heel weinig gevlogen worden. Er zijn foto’s dat er ’s winters geschaatst werd op het vliegveld.”

Het idee voor een luchthaven in het noorden van het land ontstond in 1927:

2021-05-23 16:13:19

Aangeboden door: nos.nl