Hij vond een tiental mannen die er precies zo over dachten als hij. Ze vonden elkaar in hun haat tegen asielzoekers, moslims, politiek andersdenkenden en de wil om daar iets mee te doen.

Politie las mee

De plannen van de groep kwamen aan het licht doordat een van de leden van de groep, Paul-Ludwig U., naar de politie stapte. Hij is zowel getuige als verdachte in het proces. Door zijn tip las en luisterde de politie al vroeg mee. Online en in levenden lijve werden plannen gesmeed – en die werden al snel concreet.

Er werden doelwitten uitgezocht, wapens besteld, geld ingezameld voor meer vuurkracht. Op een dag zouden in veertien steden moskeeën aangevallen moeten worden, met geweren en handgranaten. Volgens het OM wilden ze “zoveel mogelijk slachtoffers maken onder islamitische medeburgers”.

Het hogere doel was volgens het OM “de Duitse staat en samenleving ontwrichten en omverwerpen”. Dat blijkt ook uit de Telegramberichten. Werner S. schrijft daarin dat er in Duitsland “een totale omwenteling plaatsvinden zal, en die zal heftig en bloederig worden.” Het geweld moest nietsontziend zijn. “Zwarte Afrikanen, politici, en mensen van Antifa”, ze moesten er allemaal aan geloven. “Ook voor vrouwen en kinderen stoppen we niet.”

Ook Rijksdag in het vizier

Onlangs werd bekend dat de groep ook het Duitse parlement in het vizier had. Ze wilden het parlementsgebouw, de Rijksdag, binnenvallen en “in één klap” alle politici “uitschakelen”, zo schrijft S. in een bericht. Hij wilde een militie van duizend man bij elkaar krijgen om “in een keer een einde te maken aan deze nachtmerrie”. Daarvoor hadden ze ook al wapens op het oog, waaronder een kalasjnikov en een uzi.

Parlementsleden maken zich al langer zorgen over de toegenomen bedreigingen en geweld. Onlangs werd de Rijksdag bestormd door een groep anticoronamaatregel-demonstranten. De politie wist ze met moeite buiten te houden. De aanvallers zwaaiden met zogenoemde Reichskriegsflagge, een vlag die vooral door extreemrechts wordt omarmd.

2021-04-13 06:27:24

Aangeboden door: nos.nl