Malek F., die op 5 mei 2018 in Den Haag drie willekeurige mensen op straat met een mes levensgevaarlijk verwondde, deed dat “in opdracht van de duivel”.

Dat zei hij op de eerste dag van zijn hoger beroep, meldt Omroep West. “Een kraai gaf me het signaal dat ik mensen moest steken”, zei F. in de rechtszaal.

Terrorist of patiënt?

De hamvraag in de zaak tegen F. is of hij als terrorist of als psychiatrisch patiënt moet worden beschouwd. Na een eis van vijftien jaar cel en tbs met dwangverpleging oordeelde de rechtbank in juli 2019 dat F. volledig ontoerekeningsvatbaar is. Hij kreeg alleen tbs en geen celstraf.

F. leed aan achtervolgingswaanzin. Hij werd gedwongen opgenomen in een GGZ-instelling, nadat hij in februari 2018 zijn huisraad uit het raam van zijn Haagse woning had gegooid.

Het Openbaar Ministerie (OM) was het niet met het oordeel van de rechtbank eens en tekende hoger beroep aan. Ook is het OM het niet eens met de conclusie van de rechtbank dat F. geen terroristische motieven had. Het OM baseert zich onder meer op het feit dat Malek F. Allahu Akbar riep voordat hij werd neergeschoten door de politie.

“Daardoor werd ik ineens wakker, had ik behoorlijk pijn. Toen heb ik Allahu Akbar geroepen. Dat is een hele gewone opmerking. Ik bid regelmatig, iedere moslim zegt dat gemiddeld twintig keer per dag”, zei Malek F. daar vandaag zelf over.

F. blijft erbij dat hij de kraai drie jaar geleden met eigen ogen heeft gezien. “Ik zag de kraai als duivel en zag de slachtoffers als duivel. Ik kreeg de opdracht”, vertelde F. “Nu besef ik: het klopt niet. Ik heb behandeling nodig.”

De zaak tegen F. gaat woensdag verder.

2021-04-12 22:01:56

Aangeboden door: nos.nl