Het proces tegen de oppositieleider is een grote gebeurtenis in Rwanda. “Alle zittingen worden op Youtube live gestreamd”, vertelt de Vlaamse journalist Stijn Vercruysse, die de zaak voor de VRT volgt. Hoewel het proces volgens hem tot nu toe redelijk eerlijk verloopt, plaatst Vercruysse toch kanttekeningen. “Rwanda is een land waar de oppositie monddood gemaakt wordt en waar mensen bang zijn om iets te zeggen wat tegen de regering in gaat. Mag je daar wel twijfelen aan Rusesabagina’s schuld? En spreken getuigen vrijuit?”

Rusesabagina’s dochter Carine Kanimba, die ook in België woont, is er van overtuigd dat het proces oneerlijk verloopt. Dat begint al met de manier waarop haar vader in Rwanda terechtkwam, zegt ze. “Er was geen internationaal aanhoudingsbevel. Hij is eigenlijk ontvoerd.”

Omdat Rusesabagina al jaren niet meer in Rwanda kwam, lokte de Rwandese regering hem in de val lopen. Hij was gevraagd om via Dubai naar Burundi te vliegen voor een lezing over de genocide. Maar de man die Rusesabagina daarvoor had uitgenodigd, bleek een agent van de Rwandese regering. In plaats van naar Burundi vloog het toestel naar Rwanda, waar Rusebagina meteen werd gearresteerd.

Er zijn nog meer manieren waarop het proces oneerlijk verloopt, stelt Kanimba. “Mijn vader mag geen contact hebben met zijn eigen internationale advocaten. Alleen tot een Rwandese advocaat heeft hij toegang, omdat ze weten dat ze die kunnen intimideren.” Ook kan Rusebagina zich niet op het proces voorbereiden, vertelt zijn dochter: “Alle vertrouwelijke documenten die hij daarvoor nodig heeft, nemen ze in beslag.” Uit verzet tegen de gang van zaken besloot Rusesabagina vorige week om zich niet meer in de rechtszaal te vertonen.

Hulp uit België

Maar of Rusesabagina nu in de rechtszaal zit of niet, het proces tegen hem gaat door. Daarom blijft zijn dochter zich voor haar vader inspannen. Ze heeft leden van het Amerikaanse Congres, van het Europees, Brits en Belgisch parlement een mail gestuurd. Op iedereen die volgens haar kan bijdragen aan het weghalen van haar vader uit Rwanda, doet ze een beroep.

Het land dat volgens haar het meest kan doen, is België. Als Belgisch staatsburger krijgt Rusesabagina in Kigali consulaire bijstand, maar dat is volgens Kanimba niet genoeg. Ze krijgt bijval van het Belgische parlementslid Els van Hool, die via een resolutie de Belgische regering wil aanmanen om meer te doen. “Ik spreek mij niet uit over schuld of onschuld. Ik spreek me uit over recht en rechtvaardigheid”, zegt Van Hool. “En op dit moment wordt Paul Rusesabagina in Rwanda onrechtvaardig behandeld.”

Van Hool wil dat de Belgische regering probeert om Rusesabagina zijn proces in België te laten uitzitten. Of het realistisch is dat Rwanda hem laat gaan, weet ze niet. “In elk geval vraagt het om een onderhandeling, die door de regering gestart moet worden.”

De kans is klein dat het lukt, weet ook zijn dochter Carine Kanimba. Toch heeft ze al haar hoop erop gevestigd. “Mijn vader is niet veilig in Rwanda. Alleen hier krijgt hij een eerlijk proces.”

2021-04-02 20:46:56

Aangeboden door: nos.nl