In Cuba begint vandaag het congres van de Communistische Partij, de enig toegestane politieke partij op Cuba. Het congres luidt het einde van een tijdperk in: Raúl Castro, de broer van Fidel, legt naar verwachting zijn functie als hoofd van de partij neer en maakt plaats voor een nieuwe generatie. Betekent dit het einde van het bewind van Castro?

Yuribert Capetillo Hardy maakte na de dood van Fidel Castro, eind 2016, de VPRO-documentaire Cuba na Castro. “Eigenlijk klopt de naam niet, want het regime van Castro leeft voort”, zegt hij. “Over een paar dagen is dat misschien anders, maar zolang Raúl nog leeft, is hij de baas.”

Dat denkt correspondent Marc Bessems ook. “Raúl zal achter de schermen heel veel macht blijven houden. Hij heeft zich jaren voorbereid op deze pensionering. De nieuwe generatie die het gaat overnemen, heeft hij zelf benoemd en klaargestoomd.”

Capetillo Hardy groeide op in de Cubaanse hoofdstad Havana en wilde op jonge leeftijd al het land verlaten. “Met een tv-antenne konden we Amerikaanse commercials zien. Ik zag allerlei chocoladereclames, zoals die van Kit-Kat. Dat kenden wij niet. Mijn doel werd toen: Kit-Kat eten.”

2021-04-16 14:13:15

Aangeboden door: nos.nl