De biologen vertellen dat ze tegenwoordig soms zelfs sporen aantreffen van illegale mijnbouw in beschermde gebieden, iets wat in dit deel van Brazilië lange tijd nauwelijks nog voorkwam. Dat fenomeen is ook een groot probleem in het veel grotere en afgelegen Amazonegebied. “Zoals de huidige regering geen moeite doet om de Amazone te beschermen, zo doet ze ook niets voor het Atlantisch Regenwoud”, verzucht Ingberman.

“We moeten het Atlantisch Woud beschermen en zoveel mogelijk herstellen”, zegt Fusco. “Het lot van dit oerbos dient als een waarschuwing: we moeten voorkomen dat de Amazone er in de toekomst ook zo uit komt te zien: alleen nog maar een paar kleine, verspreide plukjes regenwoud.”

Toeristisch potentieel

Op de terugweg benadrukken de biologen het belang van het woud voor de omgeving. “Kijk om je heen: het is hier adembenemend mooi. Denk aan het toeristische potentieel”, zegt Fusco. “En vergeet ook niet hoe belangrijk het Atlantisch Woud is voor de watervoorziening van dit deel van het land, het meest dichtbevolkte deel”, vult zijn vrouw aan.

Even is het stil, terwijl de biologen zich een weg banen door de bromeliastruikjes. Dan klaart het op, en keert ook het enthousiasme terug bij de wetenschappers. “Kijk daar, in die plas”, zegt Fusco. De twee biologen bukken zich en bestuderen een pootafdruk. “Het is moeilijk te zien in het water, maar ik denk dat hier een krabbenetende vos heeft gelopen. Geweldig.”

Eerder maakte NOS op 3 deze explainer over het Amazone-regenwoud:

2021-08-05 18:35:02

Aangeboden door: nos.nl