Een mijlpaal, zo noemt de bloedbank in Wales het: homoseksuele mannen in het Verenigd Koninkrijk mogen vanaf vandaag bloed doneren, ongeacht wanneer ze voor het laatst seks hadden. Tot nu toe gold de eis vanuit de overheid dat homoseksuele mannen drie maanden geen gemeenschap mochten hebben voordat ze bloed mochten geven. Die eis was ingegeven door de angst voor seksueel overdraagbare ziektes, maar werd door veel Britten gezien als discriminatie.

De overheidscommissie FAIR (For the Assessment of Individualised Risk) concludeerde afgelopen jaar dat er geen risico was voor de volksgezondheid als bloedbanken voortaan navraag zouden doen naar iemands seksuele (risico)gedrag, in plaats van diens seksuele voorkeur.

‘Zeer opgetogen’

Vanaf vandaag mogen alle Britten bloed doneren als ze een stabiele, monogame relatie hebben en in de afgelopen drie maanden geen anale seks hebben gehad met een nieuwe partner, ongeacht geslacht. Potentiële donoren mogen in diezelfde periode ook geen seksueel overdraagbare ziekte hebben gehad.

De getrouwde Carl en Martin waren een van de eersten die bloed doneerden volgens de nieuwe regels, vertellen ze aan de BBC. “Ik ben heel opgetogen om nu te kunnen doneren”, zegt Carl. “Het is alleen maar rechtvaardig dat in de hedendaagse samenleving mensen worden beoordeeld op hun gedrag, en niet op het geslacht van hun partner.” Echtgenoot Martin vult aan: “Mijn vader heeft meerdere bloedtransfusies gehad en ik ben de donoren daar eeuwig dankbaar voor. Nu kunnen wij zelf ook donaties doen, die mogelijk levens redden.”

De donatie van het stel werd vastgelegd door een verslaggever van ITV:

2021-06-14 20:59:30

Aangeboden door: nos.nl