Het kabinet is van plan tussen de 500.000 en 750.000 doses van het het AstraZeneca-vaccin naar Suriname te sturen. In het Zuid-Amerikaanse land is het aantal besmettingen zo snel gestegen dat de regering vandaag het hoogste risiconiveau heeft uitgeroepen: code paars.

Deze kwalificatie betekent dat de situatie “uiterst onbeheersbaar” is en dat de veiligheid en volksgezondheid niet meer gegarandeerd is. De ziekenhuizen liggen vol en kampen met een gebrek aan medicinale zuurstof. Ook is er een tekort aan vaccins.

Eind juni

De levering vaccins uit Nederland komt op zijn vroegst eind juni “mits de leveringen het toelaten”. Dat schrijft minister De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Zo’n twee weken geleden lekte al uit dat Nederland zo’n 700.000 doses naar Suriname zou sturen. Om welk vaccin het ging was nog niet bekend, de datum van verzending evenmin.

Het kabinet had deze week overleg met Suriname en concludeert dat Nederland het land niet onmiddellijk kan helpen. De vaccins worden niet voor week 26 verstuurd. Suriname heeft een kleine 600.000 inwoners.

Zuurstofcontainers

De Jonge schrijft verder dat in samenwerking met het ministerie van Defensie twee zuurstofcontainers naar Suriname gaan en dat de komende dagen “verdere vraag en aanbod” bij elkaar worden gebracht. Daarbij wordt ook gekeken naar een “zo spoedig mogelijke inzet” van personeel.

2021-05-28 23:34:26

Aangeboden door: nos.nl