Vroeg of laat is het sowieso einde verhaal voor de Hubble, die eigenlijk al over zijn houdbaarheidsdatum heen is. Zonder onderhoud zullen steeds meer instrumenten falen en door de deeltjes uit de bovenste lagen van de atmosfeer valt de telescoop heel langzaam terug naar de aarde. Afhankelijk van de zonneactiviteit, die dat proces kan versnellen, keert de Hubble naar verwachting ergens tussen 2028 en 2040 terug in de dampkring.

Nieuwe telescopen

Intussen staan de opvolgers van de Hubble al klaar. Later dit jaar of begin volgend jaar wordt de James Webb Telescope gelanceerd, maar die is niet helemaal vergelijkbaar met de Hubble. De James Webb richt zich op een andere golflengte en kan daardoor nog verder het heelal inkijken.

De Chinese Xuntian-telescoop, voorzien voor 2024, kijkt wel naar hetzelfde spectrum als Hubble, maar het is nog afwachten wat die gaat opleveren, zegt Icke.

“Het is sowieso het beste om met een telescoop te werken die goed getest en gekalibreerd is. Bij waarnemingen bestaat driekwart van het werk uit het opsporen van fouten. Bij de Hubble weten we na dertig jaar precies waar die zitten.”

2021-06-20 11:59:33

Aangeboden door: nos.nl