De LHV wijst ook op een oproep van een huisarts en internist. Zij pleiten in een open brief bij het ministerie van Volksgezondheid voor een “duidelijke voorlichtingscampagne” over het vaccinatieprogramma. Ook moet daarin aandacht komen voor bewoners van achterstandswijken.

De twee schrijven dat een “grootschalige publieke informatiecampagne” nodig is, waarin onder meer informatie is opgenomen over de kansen op bijwerkingen, kansen op het voorkomen van sterfte en langdurige covid-klachten.

De LHV sluit zich aan bij de oproep van de huisarts en internist: “De zorgen over de lage opkomst in sommige gebieden is een zorg van ons allemaal”. Volgens de LHV worden via de gebruikelijke kanalen zoals de persconferenties van premier Rutte, nu veel bewoners van achterstandswijken niet bereikt.

Daarnaast wil de LHV ook meer publieksvoorlichting om huisartsen te ontzien. Een woordvoerder stelt tegenover de NOS: “Veel huisartsen krijgen nu heel veel vragen over het vaccins, maar moeten daarnaast ook nog prikken en hun gewone werk doen. Die druk kunnen zij niet meer aan.”

RIVM: wisselende verhalen over opkomst

Het RIVM steunt het voorstel van de huisarts en internist, maar wil wel het beeld nuanceren dat de vaccinatie-opkomst nu erg laag zou zijn. “Wij hebben ook contacten met huisartsen. Bij de een is de opkomst 20 tot 30 procent, bij de ander 90 tot 100 procent”, zegt een woordvoerder. “Wij horen allebei de verhalen, het is moeilijk om daaraan conclusie te verbinden.”

De eerdere beslissing om vanwege gezondheidsrisico’s mensen onder de 60 jaar niet meer te vaccineren met AstraZeneca, lijkt effect te hebben op oudere Nederlanders. Meer dan vier op de tien 60-plussers (42 procent) die nog gevaccineerd moeten worden, zeggen deze deze specifieke prik niet meer te willen. 55 procent is nog wel bereid AstraZeneca te nemen. Dat bleek uit onderzoek van I&O Research in opdracht van NOS van half april.

2021-04-24 17:28:46

Aangeboden door: nos.nl