Aan de beschikbare vaccins ligt het niet. Aan het einde van deze week zijn er 4,7 miljoen dosis van de vaccins van Pfizer-BioNtech, Moderna en AstraZeneca geleverd aan Nederland. Meer dan een miljoen van die geleverde vaccins zijn nog onbenut. Dat zijn vaccins die nog wachten op een kwaliteitscontrole, dienen als veiligheidsvoorraad of inmiddels onderweg zijn naar priklocaties van de GGD of huisartsen.

De afgelopen maanden bleek de veiligheidsvoorraad meerdere keren te hoog. Er lag te veel in de vriezer en er ging te weinig naar de priklocaties. Minister De Jonge heeft vorige week alsnog besloten om de voorraad te verlagen naar vrijwel nul. Volgens het RIVM is hier sprake van ‘voortschrijdend inzicht’.

Vergelijking met andere landen

In veel andere landen gaat het prikken vooralsnog een stuk sneller. Van de enigszins vergelijkbare landen staat Nederland op 8 april onderaan, met 22 prikken per 100 inwoners van 18 jaar en ouder. Het Verenigd Koninkrijk doet het het beste van allemaal, met 72 prikken per 100 volwassen inwoners.

2021-04-10 10:02:57

Aangeboden door: nos.nl