Als een van de laatste landen in Europa versoepelt deze week ook Duitsland de lockdown. Terrassen mogen weer open, maar ook winkels, bioscopen, musea en dierentuinen. Van de herwonnen vrijheden wordt uitbundig genoten.

Maar er is wel een groot verschil met Nederland: alles mag alleen met bewijs dat je corona hebt gehad, een vaccinatiepas of een negatieve coronatest. Veel kritiek op deze nieuwe ‘testmaatschappij’ is er niet.

In een van Berlijns bekendste Biergarten, het Cafe am Neuen See, kunnen ze niet wachten. “Het is alsof we uit een winterslaap ontwaken”, zegt bedrijfsleider Saskia Frank opgelucht. Het is een uurtje voor opening, de laatste voorbereidingen worden getroffen, het personeel is blij elkaar weer te zien. Al is het wel een beetje wennen: “Ik was een beetje roestig in het begin”, lacht Frank, “leek zelfs het maken van small talk bijna verleerd.”

Maar inmiddels zijn ze er klaar voor. Ze hebben zelfs een eigen testcentrum geopend. “We willen niemand weg hoeven sturen”, zegt Frank. In de afgelopen weken hebben ze het personeel opgeleid om de testen af te nemen en de administratie te doen.

Zelftesten zijn niet toegestaan. Aan de poort staat personeel om documenten te controleren. “Ja, je moet heel wat doen om hier je biertje te mogen drinken. Maar ja, als je kijkt naar de Duitse besmettingscijfers gaat er toch iets goed, dus daarom vind ik het prima.”

2021-05-21 19:54:10

Aangeboden door: nos.nl