Op het Griekse eiland Samos, vlak voor de Turkse kust, gaat vandaag een nieuw vluchtelingenkamp open. Dat moet plaats bieden aan ongeveer 5000 migranten die eerder in andere Griekse kampen verbleven.

Het is een afgesloten kamp; er staan hoge hekken met prikkeldraad omheen en mensen kunnen er alleen met een pasje naar binnen. Ook blijven ’s nachts en ’s avonds de poorten dicht. Het nieuwe kamp ligt, in tegenstelling tot het oude, buiten de stad Vathy, zegt correspondent Conny Keessen in het NOS Radio 1 Journaal: “Vanuit het oude kamp konden vluchtelingen zo de stad in lopen. Het nieuwe ligt in een vallei, op acht kilometer van de stad.”

Op de nieuwe locatie staan containerwoningen in plaats van tenten, met betere voorzieningen, zoals airco en verwarming. De Griekse regering presenteert het als een ‘modelkamp’, veel beter dan de overvolle kampen op andere eilanden, waar vluchtelingen vaak onder erbarmelijke omstandigheden verblijven. Het moet ook plaats bieden aan nieuwe vluchtelingen die op Samos aankomen.

Verzet

Dat het om een gesloten kamp gaat, stuit op verzet van mensenrechtenorganisaties. Ook de VN-vluchtelingenorganisatie vindt de beperkingen te streng: “Asielzoekers zijn geen criminelen of een risico voor de gemeenschap, het zijn mensen die hulp nodig hebben. Wij vinden dat de kampen open moeten zijn”, zegt de organisatie.

Volgens Keessen zijn ook niet alle Grieken op het eiland blij met het nieuwe kamp: “Sommige inwoners zijn blij dat de vluchtelingen weg zijn uit de stad, maar anderen willen niet zo’n gevangenis op het eiland.”

2021-09-18 11:09:16

Aangeboden door: nos.nl