Maar het speelveld is dit jaar veranderd. Het tempo waarin het aantal CO2-rechten jaarlijks vermindert is opgeschroefd en door een aanscherping van de regels krijgen bedrijven die veel uitstoten minder gratis rechten. Verwacht wordt dat Eurocommissaris Frans Timmermans de komende zomer verdere verscherpingen aankondigt.

Die combinatie is een belangrijke kracht achter de stijgende prijzen, zegt De Bruyn. Er speelt alleen ook iets anders mee, denkt hij. “Jaren geleden hadden we het er op borrels al over dat de CO2-prijs wel omhoog moest gaan. Het is een relatief kleine markt en er komen steeds minder rechten bij. Het is een soort bitcoin. Beleggers zijn hierop gedoken.”

Als de Europese Commissie haar plannen deze zomer doorzet zal de Nederlandse industrie in 2030 20 à 30 procent van de uitstootrechten moeten kopen, schat de Bruyn. De kosten van CO2-uitstoot worden daarmee gevoeld. “Positief is dat het op de radar staat. Bedrijven zien dat ze iets moeten doen.”

Versnelt de verduurzaming?

De stijging van de CO2-prijs is nog te pril voor nieuwe grote investeringen in verduurzaming, maar leidt wel tot zorgen over de concurrentiepositie, blijkt uit een rondgang van de NOS langs grote CO2-uitstoters. Dat geldt met name voor industrie met concurrentie buiten de Europese Unie, waar geen CO2-heffingen gelden.

2021-06-13 11:45:02

Aangeboden door: nos.nl