Informateur Tjeenk Willink presenteert vandaag zijn eindverslag. Om 12.00 uur geeft hij een toelichting op zijn bevindingen. Die persconferentie wordt live uitgezonden bij de NOS. De opdracht van Tjeenk Willink was om uit te zoeken of er voldoende vertrouwen kan worden opgebouwd om inhoudelijk te gaan praten over de formatie van een nieuw kabinet.

Tjeenk Willink begon op 6 april aan zijn klus. In het Kamerdebat over de ”functie elders” voor Omtzigt werd een motie van afkeuring tegen premier (en VVD-leider) Rutte flink gedaald. Intussen zijn daar de gelekte notulen van de ministerraad bij gekomen. Daaruit bleek dat meerdere partijleiders in het kabinet zich over kritische Kamerleden van de coalitie hadden uitgelaten.

Het ‘therapeutische debat’ over die vertrouwelijke notulen duurde tot diep in de nacht. De aanwezige bewindspersonen maakten verontschuldigingen en uitten goede voornemens. De Kamer nam een reeks voorstellen aan, die moeten leiden tot een nieuwe bestuurscultuur. Dat is iets wat de informateur ook graag wil.

De informateur sprak de afgelopen weken twee keer met alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer en met verschillende deskundigen. Hij vindt dat er een regeerakkoord op hoofdlijnen moet komen en geen dichtgetimmerd coalitie-akkoord waar de Tweede Kamer geen kant mee op kan.

De informateur overhandigt zijn eindverslag om 11.00 uur aan de voorzitter van de Tweede Kamer. Kort daarna wordt het op internet gepubliceerd. De persconferentie is vanaf 12.00 uur live te volgen op NPO1, NPO Politiek en NOS.nl

2021-04-30 10:39:19

Aangeboden door: nos.nl