Eerder was al duidelijk dat er de afgelopen dagen veel meer gepind werd: in kledingwinkels verdubbelden pinuitgaven bijna, vrijetijdswinkels zagen een toename van 48 procent en bouwmarkten, tuincentra en woonwinkels zagen een derde meer pinuitgaven.

Van der Mede kan nog niet zeggen of de trend zal aanhouden. “Daar zijn de winkels nog te kort voor open. Je ziet de piek ook weer afnemen op zondag en maandag, als er minder winkels open zijn. Voor de langere termijn hebben we meer nodig dan week.”

Vaker en meer naar buiten

Wel blijkt uit de NVP-gegevens dat Nederlanders de afgelopen maanden elke week al minder thuis zaten. We hielden ons ondanks de lockdown minder strikt aan het advies zo min mogelijk te reizen en iedere week gingen de personen die door de NVP werden gevolgd vaker en langer naar buiten, blijkt uit de cijfers.

Zo steeg het aantal minuten dat Nederlanders autorijden met 40 procent, van 22 minuten per dag in januari naar 30 minuten nu. Ook bereikte het aantal autoritjes van de deelnemers het hoogste niveau sinds 11 december, enkele dagen voor het ingaan van de lockdown.

“Met name autoverkeer is aan het toenemen”, zegt Van der Mede. “Dat zie je ook op de weg. De echte rust is voorbij. Het ov daarentegen wordt echt nog gemeden.”

2021-05-06 13:09:43

Aangeboden door: nos.nl