De Inspectie SZW roept het kabinet op jongeren onder de 16 jaar te verbieden maaltijden te bezorgen. Volgens de Inspectie is zo’n verbod hard nodig, omdat bezorgers op steeds jongere leeftijd worden aangenomen en daarbij in gevaarlijke situaties terechtkomen.

Ze bezorgen vaker op een elektrische fiets maaltijden in plaats van op een scooter. Voor een scooter is een rijbewijs nodig en dat kun je pas halen als je 16 jaar of ouder bent. Bovendien is een 16-jarige duurder dan iemand die jonger is.

Stapeling van werkdruk en gevaar op de weg

De Inspectie heeft 178 restaurants onderzocht en bij 107 daarvan werden overtredingen geconstateerd. Volgens het onderzoek krijgen bezorgers te weinig betaald, werken ze te lang of mogen ze op bepaalde tijden helemaal niet werken omdat ze te jong zijn.

De Inspectie vindt dat zorgelijk. “Het is een opeenstapeling van werkdruk, gevaar op de weg, geldhandelingen die de bezorgers moeten verrichten en soms overvallen”, zegt een woordvoerder. Hij benadrukt dat er genoeg andere bijbanen zijn die jongeren onder de 16 wel mogen doen en die minder gevaarlijk zijn.

Veilige bijbaantjes niet onmogelijk maken

Staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken sluit een verbod niet uit, maar nu wil ze zo ver nog niet gaan: “Veel jongeren willen graag een baantje en als dat op een veilige manier kan, wil ik dat niet onmogelijk maken.”

Maar Van Ark spreekt ook van een stevig signaal van de Inspectie dat serieus moet worden genomen, omdat de gevolgen van het op steeds jongere leeftijd inzetten van maaltijdbezorgers ernstig kunnen zijn. Voor de zomer wil ze met een oplossing komen. “Veiligheid mag geen bezuinigingspost zijn van bedrijven”, benadrukt ze.

2020-02-19 16:07:40

Aangeboden door: nos.nl