In delen van de hoofdstad zijn de straten volgeplakt met posters van kandidaten. Dertig van de 290 zetels worden in Teheran gekozen. In totaal hadden 14.000 kandidaten zich aangemeld, van wie bijna de helft door de Raad van Hoeders werd gediskwalificeerd. Vooral hervormingsgezinde kandidaten werden op verschillende gronden afgewezen.

Niet iedereen op de markt wil zeggen of ze gaan stemmen. “Ik denk het wel, als ik tijd heb”, zegt een verkoper met een brede glimlach. Hij vertelt dat zijn zaken best heel goed gaan, maar klaagt snel daarna toch over de inkomsten. “We blijven de prijzen verhogen, het kan niet anders. De klanten zijn ontevreden maar wij kunnen er ook niets aan doen”, zegt hij terwijl hij een nog een schep olijfolie over de olijven met granaatappelpasta giet.

‘Nationale plicht’

De opperste leider, ayatollah Khamenei, heeft laten weten dat stemmen een nationale plicht is. Kranten en televisie programma’s roepen het volk op naar de stembus te gaan: “Stem voor Iran” kopt de ene krant. “Denk er niet over te boycotten, er is genoeg keus”, schrijft de ander en ook: “de vijand zal zinken als de Titanic na deze verkiezingen”.

De oplopende spanningen met de Verenigde Staten leiden tot verdeeldheid. “De hervormers willen betere relaties met de Verenigde Staten en Europa. Dat gaat in tegen de principes van de revolutie. Ik zal stemmen voor mijn idealen, de idealen van de revolutie”, zegt Hamid.

2020-02-21 08:47:30

Aangeboden door: nos.nl