Maar áls de daadwerkelijke daling is ingezet, zal die ook doorzetten, denk Yorick Bleijenberg: “Omdat we nu veel aan het vaccineren zijn, en omdat het beter weer wordt.”

Alma Tostmann waarschuwt dat het effect van vaccineren vertraagd zichtbaar is. “Mensen die nu gevaccineerd worden, hebben pas over een maand invloed op de ziekenhuiscijfers. Het duurt even voordat er antistoffen zijn aangemaakt, dan werkt het door in het aantal besmettingen en pas daarna op de ziekenhuisopnames.”

Long covid

En zelfs als het aantal nieuwe ziekenhuisopnames daalt, zijn er kanttekeningen te plaatsen. Een deel van de patiënten dat op een verpleegafdeling ligt, zal doorstromen naar de IC. En op de IC ligt een patiënt gemiddeld weer drie weken. Dus de ziekenhuisbezetting neemt zelfs als het aantal nieuwe opnames daalt, niet gelijk sterk af.

Daar komt bij dat de versoepelingen die 28 april zijn ingegaan weer kunnen leiden tot een toename in besmettingen. Het is nu te vroeg om daar iets over te zeggen. Maar omdat ouderen in steeds grotere mate gevaccineerd zijn, zal dat niet per se leiden tot meer ziekenhuisopnames. En dan kan er volgens de maatstaven van het kabinet en OMT verder versoepeld worden, waardoor het aantal besmettingen verder oploopt. Alleen dan onder de groep die nog niet gevaccineerd is: jongeren.

Jongere mensen belanden na een besmetting meestal niet in het ziekenhuis, maar kunnen wel ‘long covid‘ oplopen. “Naar schatting heeft 10 procent van de mensen die besmet is last van langdurige gevolgen van een corona-infectie”, zegt Bleijenberg. “Maar die worden in de cijfers voor het versoepelbeleid niet meegenomen.”

2021-05-03 20:38:17

Aangeboden door: nos.nl