De huidige situatie onderstreept dat de weg uit de aanhoudende crisis in Mali allesbehalve soepel verloopt. Direct na de staatsgreep door het leger, in augustus vorig jaar, was er voor het eerst in jaren weer voorzichtig optimisme in het land. “Het is natuurlijk een staatsgreep en dat is ongrondwettig”, zei Mirjam de Bruijn, hoogleraar Afrikanistiek aan de Universiteit Leiden, na die coup. Ze was toen in Bamako.

“De militairen gaven een zeer heldere analyse van de situatie in Mali. Dat geeft hoop. De mensen die ik spreek hadden niet gehoopt op een staatsgreep. Maar nu het is gebeurd, zeggen ze: ‘Misschien was dit wel een goede oplossing'”, zei De Bruijn.

Lastige klus

In september kreeg de interim-regering de opdracht om toe te werken naar vrije verkiezingen. De junta had onder internationale druk de macht overgeheveld aan Ndaw, een gepensioneerde kolonel, die aan een lastige klus begon. Hij moest om tafel met meerdere politieke groeperingen die allemaal streden om meer invloed, en moest tegelijk de militairen tevreden houden.

Hij kreeg anderhalf jaar voor de klus. Na ruim een half jaar lijkt het nu dus al mis te gaan, hoewel vicepresident Goita vandaag in zijn persverklaring benadrukte dat het streven blijft volgend jaar verkiezingen te organiseren.

Ondertussen kijkt de internationale gemeenschap bezorgd naar de ontwikkelingen in het land. Een delegatie van het samenwerkingsverband West-Afrikaanse landen ECOWAS komt vandaag aan in Bamako in een poging om rust te brengen. ECOWAS speelde ook een belangrijke rol bij de totstandkoming van de interim-regering.

De Europese Unie, de Verenigde Staten en de Verenigde Naties hebben de onmiddellijke vrijlating van Ndaw en Ouane geëist. EU-buitenlandchef Borrell dreigt met sancties “tegen degenen die de overgang in de weg staan”.

2021-05-25 14:14:35

Aangeboden door: nos.nl