De Palestijnse activisten Muna en Mohammed Al Kurd (23) zijn vanmiddag gearresteerd. De tweeling voerde de afgelopen maanden actie tegen de mogelijke huisuitzetting van hun familie in Sheikh Jarrah, een wijk in Oost-Jeruzalem. Met hun online campagne #savesheikhjarrah kregen ze internationaal veel aandacht. Volgens de Israëlische politie worden ze verdacht van deelname aan het verstoren van de vrede en aan rellen in de wijk.

Muna werd thuis door de politie opgepakt. De agenten hadden ook een arrestatiebevel voor haar broer, maar hij was op dat moment niet aanwezig. Uren later is hij zelf naar het politiebureau gegaan. Muna is ondertussen weer vrijgelaten, het is onduidelijk of ze nog wordt aangeklaagd. Mohammed zit nog wel vast.

Nabil Al Kurd, de vader van Muna en Mohammed heeft een stoel voor het politiebureau gezet. Daar sprak hij vanmiddag met de aanwezige pers: “Mijn kinderen zijn opgepakt omdat ze de waarheid aan de wereld vertellen. Ze laten mensen zien hoe we onze huizen worden uitgezet, zoals we ook in 1948 uit onze steden zijn verdreven.”

Het recente geweld tussen Israël en de Palestijnen begon in Sheikh Jarrah. En terwijl de wapenstilstand tussen Israël en Hamas standhoudt, is de sfeer in de wijk nog altijd gespannen. De Palestijnse bewoners en Israëlische kolonisten liggen constant met elkaar in de clinch. Dag en nacht patrouilleert politie door de wijk en grote delen zijn afgesloten voor iedereen die er niet woont. Het is nog altijd niet duidelijk of de Palestijnse families in beroep mogen gaan tegen de huisuitzettingen.

Hoe een huisuitzetting in Jeruzalem tot nieuwe confrontaties leidde:

2021-06-06 17:35:33

Aangeboden door: nos.nl