De Italiaanse premier Draghi beschuldigt de Turkse president Erdogan ervan dat hij Ursula von der Leyen heeft vernederd. Bij de afsluiting van het bezoek aan Turkije van Von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie en Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, was geen stoel klaargezet voor Van der Leyen.

Zij moest aan de zijkant op een bank plaatsnemen, terwijl Erdogan en Michel op twee stoelen voor de vlaggen van Turkije en de Europese Unie gingen zitten.

Von der Leyen, die met een “uhmm” en haar lichaamstaal haar verbazing kenbaar maakte, kreeg ook geen steun van haar collega Michel. Het leidde tot grote verontwaardiging op sociale media en de beschuldigingen van seksediscriminatie waren niet van de lucht. Het incident werd al snel ‘sofa-gate’ genoemd.

Dictator

Het is belangrijk om eerlijk te zijn in “het uiten van afwijkende meningen tegenover, ik noem ze wat ze zijn, dictators”, zei Draghi vanavond tegen verslaggevers. “Ik ben het absoluut niet eens met het gedrag van Erdogan, ik vind het onbehoorlijk en ik vind de vernedering die Von der Leyen moest ondergaan vreselijk.”

Niet lang na Draghi’s uitlatingen moest de Italiaanse ambassadeur in Ankara op het matje komen op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Minister Cavusoglu veroordeelde de “lelijke taal” van Draghi sterk. Hij wees de beschuldigingen dat Von der Leyen aan de kant werd geschoven vanwege haar sekse van de hand.

Kijk hier naar de beelden van het incident:

2021-04-08 22:50:30

Aangeboden door: nos.nl