De twee jonge vrouwen zijn met hun ene kind zelfs bovengemiddeld op Sardinië. Met 0,95 kinderen per gezin staat het eiland strak onderaan het lijstje geboortes in Italië. En dat in een land dat al jarenlang kampt met een dalend geboortecijfer. In 2019 werden er 420.084 kinderen geboren in Italië. Nog nooit sinds de eenwording van het land in 1861 kwamen er zo weinig Italianen bij. En dat diepterecord werd vorig jaar opnieuw gebroken, met slechts 404.104 geboortes.

Eiland van de oudjes

“Sardinië wordt in de volksmond wel ‘het eiland van de oudjes’ genoemd”, zegt Alessandra. En dat is op het dorpsplein van Villamassargia prima te zien. Het is er nagenoeg leeg, op een paar oude mannen na die hun ochtendwandeling doen en een oudere vrouw die haar hondje uitlaat. De gemiddelde leeftijd in de gemeente is 47,7 jaar. Ruim twee jaar hoger dan in de rest van Italië.

Verschillende regeringen proberen al jarenlang wat te doen om geboortes te stimuleren. Zo werd op Sardinië een babybonus ingesteld van 500 euro, en een inkomensafhankelijke kindertoeslag. Maar Villamassargia merkte er weinig van. De bevolking krimpt al een jaar of 20 gestaag. “De bonussen zijn op zich best prima”, zegt burgemeester Debora Porrà. “Maar er zijn diensten nodig om jonge gezinnen te helpen. En die zijn er nu niet.”

Dus deed ze iets tegendraads. Waar op de rest van het eiland kinderopvang verdween omdat er minder kinderen worden geboren, schraapte zij gemeentegeld bij elkaar om er juist een te bouwen. Vernoemd naar Rosa Parks. “De Amerikaanse moeder van de burgerrechten.”

De opvang werd in 2018 opgeleverd. Een groot rechthoekig gebouw met veel groen eromheen zodat de kinderen op de vele zonnige Sardijnse dagen buiten kunnen spelen, zoals je in deze video kan zien:

2021-05-31 21:31:55

Aangeboden door: nos.nl