Het leek erop dat de moeder en zoon zouden worden uitgezet naar Armenië. De twee vluchtten in 2015 voor de oorlog in Syrië. Met een boot kwamen ze via Griekenland naar Nederland, om met hun familie te worden herenigd.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst oordeelde dat de twee moesten worden uitgezet naar Armenië, omdat ze Armeense christenen zijn. Ze tekenden protest aan, omdat ze uit Syrië komen en Armenië niet goed kennen. Tina zei er één keer in haar leven gedurende vier dagen te zijn geweest om een paspoort op te halen. Jacob was er nog nooit geweest. Volgens advocaat Eikelboom is het bovendien discutabel of Armenië wel een veilig land is.

Er werd een petitie opgestart, die meer dan 166.000 keer is ondertekend. Ook schoof de jongen vorige week aan bij talkshow De Vooravond om de kwestie te bespreken. Hij is havo-scholier op een school in het Gelderse Ubbergen.

Meerdere asielaanvragen werden afgewezen. Het is nog niet bekend waarom Tina en Jacob nu wel een verblijfsvergunning hebben gekregen.

2021-04-13 16:48:45

Aangeboden door: nos.nl