Justitie wil dat de leiders van de Sittardse motorclub Bandidos jarenlang de cel in gaan. In totaal staan er 25 leden van de motorclub voor de rechter.

Van alle verdachten die vandaag terecht stonden kwam president Harrie Ramakers er met een eis van ruim anderhalf jaar nog het beste vanaf. Tegen vier andere kopstukken werden straffen tussen de tweeënhalf en vijfenhalf jaar geëist. Nog twee leiders krijgen hun strafeis in mei te horen.

Criminele organisatie

De motorclub was vooral actief tussen 2010 en midden 2015. Volgens het Openbaar Ministerie laten verschillende zaken, van afpersingen tot witwaszaken, zien dat Bandidos een criminele organisatie was.

Naast de kopstukken worden nog 13 mannen verdacht van deelname aan die organisatie. Dat zijn vrijwel allemaal (oud-)leden van de motorclub. De één zou een grotere rol bij incidenten hebben gehad dan de ander, waardoor de strafeisen daar uiteenlopen van acht maanden tot ruim twee jaar gevangenis.

Zo waren er bijvoorbeeld een hoogoplopende ruzie over een schutting, een conflict over een lening van 10.000 euro en een uit de hand gelopen deal met een makelaar. Volgens justitie losten Bandidos-leden die conflicten steeds op door kameraden van de club erbij te betrekken.

Daarnaast zijn er nog vijf verdachten die vooral betrokken zouden zijn bij kleinere vergrijpen.

Magere onderbouwing

Volgens advocate Gitte Stevens, die meerdere verdachten bijstaat, zijn de eisen ‘volkomen disproportioneel’. Ze wijst op de verstreken tijd, maar ook op de in haar ogen magere onderbouwing door justitie. “Het Openbaar Ministerie stelt ten onrechte dat individuele zaken clubzaken zijn en onderbouwt daarmee de verdenking van de criminele organisatie”, zegt ze tegen 1Limburg.

Overigens denkt ook justitie lang niet alles te kunnen bewijzen. Zo zag de aanklager af van strafvervolging voor verschillende vermeende afpersingen, betrokkenheid bij drugsvondsten en gewelddadige diefstallen.

De komende tijd komen de advocaten van de verdachten nog aan het woord. Waarschijnlijk begin juli doet de rechter uitspraak in de zaak.

2021-04-26 16:32:31

Aangeboden door: nos.nl