VVD’er Johan Remkes wordt tijdelijk commissaris van de koning in Limburg, of zoals het in die provincie wordt genoemd gouverneur. Minister Ollongren heeft hem benoemd tot voorlopige opvolger van Theo Bovens.

Het hele dagelijks bestuur van de provincie stapte vorige week op naar aanleiding van een subsidieschandaal rond CDA’er Herman Vrehen. Die was directeur van een natuurstichting die tonnen aan subsidie kreeg van de provincie.

Vrehen sluisde dat geld door naar bedrijven die opdrachten uitvoerden voor de stichting. Omdat de provincie het liet gebeuren, werd een motie van wantrouwen ingediend, maar het college hield de eer aan zichzelf nog voordat die in stemming kwam.

Gouverneur vertrekt ook

De gedeputeerden vertrokken vorige week direct. Gouverneur Bovens zei toen dat hij ook weggaat, maar dat hij aanblijft tot er een opvolger is benoemd. Gisteren kondigde hij aan dat hij toch niet langer wil aanblijven.

Volgens Bovens is het “vrijwel onmogelijk om zowel de vertrekkende gouverneur te zijn als de gouverneur die gelijktijdig in zijn eentje het college van Gedeputeerde Staten vormt in afwachting van een nieuw college”.

2021-04-16 13:36:01

Aangeboden door: nos.nl