Voor het eerst sinds het einde van zijn hongerstaking is de Russische oppositieleider Navalny weer op beeld te zien geweest. Via een videoverbinding woonde hij vanuit de gevangenis een hoorzitting bij over een boete in een smaadzaak. Ondanks de matige beeldkwaliteit was te zien dat de kaalgeschoren Navalny er vermagerd en grauw uitzag, melden journalisten.

“Toen ik gisteren naar het badhuis werd gebracht, kon ik mezelf zien in de spiegel. Ik zie eruit als een eng skelet”, zei Navalny, die naar eigen zeggen 72 kilo weegt. “Als ik mijn kleren had uitgedaan was het nog veel erger geweest.”

Vijf lepels pap

Navalny was in de gevangenis in hongerstaking gegaan omdat hij door zijn eigen arts behandeld wilde worden. Hij was in februari tot 2,5 jaar strafkamp veroordeeld omdat hij zonder toestemming naar Duitsland was gevlogen na een vergiftiging. Dat was tegen de afspraken waaronder hij na een eerdere veroordeling voorwaardelijk vrij was gekomen.

Navalny beëindigde zijn hongerstaking na toezeggingen van de autoriteiten eerder deze maand. Sindsdien is hij voorzichtig weer begonnen met eten, meldde hij in de rechtbank. “Gisteren heb ik vier lepels pap gehad, vandaag vijf. Tien zal een doorbraak zijn. Ik heb een verzoek ingediend voor 60 gram wortels, maar dat is nog in overweging.”

Eerder al had de oppositieleider een boete gekregen omdat hij een WO II-veteraan uit een spotje voor Poetin een verrader en gewetenloos had genoemd. Vandaag diende het hoger beroep in die zaak. Navalny zelf spreekt van een politieke vervolging, bedoeld om hem verder zwart te maken.

Verbod op organisatie

Vandaag werd ook duidelijk dat een andere rechter op 17 mei zal kijken of Navalny’s hele organisatie zal worden verboden. Het Russische OM heeft gevraagd de oppositiegroep ‘extremistisch’ te verklaren, waarmee die in hetzelfde rijtje valt als IS en Al-Qaida. Daarmee zou de belangrijkste oppositiegroep in Rusland in een klap monddood gemaakt worden.

De eerste hoorzitting hierover was afgelopen maandag. De rechter besliste toen dat Navalny’s team per direct al zijn werkzaamheden moest opschorten in afwachting van de uitspraak. Teamleden mochten niets meer online publiceren, geen protesten meer organiseren en hun bankrekeningen werden bevroren.

In afwachting van een verwacht verbod hebben veel medewerkers van Navalny al regionale kantoren gesloten en accounts op sociale media offline gehaald. Sommige medestanders zijn naar het buitenland uitgeweken.

“Zo kunnen we niet werken. Daarom ontmantelen we ons netwerk”, zei Navalny’s chef-staf Leonid Volkov over het dreigende vonnis. “Maar er zijn tientallen sterke lokale politici en duizenden medestanders. Zij zullen overwinnen.”

2021-04-29 12:50:47

Aangeboden door: nos.nl