Kaapstad likt zijn wonden na een heftige natuurbrand. Afgelopen weekend vlamde de iconische Tafelberg op verschillende plaatsen. Enkele dagen nadat het vuur is gedoofd, wordt de schade opgemaakt.

De generator draait op volle toeren voor de afgebrande bibliotheek van de Universiteit van Kaapstad. Bluswater wordt uit de kelder van het gebouw gepompt. Voor de deur staat Ujala Satgoor, de directrice van de bibliotheek. Ze draagt een witte bouwhelm, hoofdbedekking waarvan ze niet had kunnen bedenken die ooit te dragen in haar bieb.

Internationale wetenschappers en onderzoekers maken zich grote zorgen over de toestand van de collectie in haar bibliotheek. The Jagger Reading Room staat namelijk bekend om de grote collectie Afrikaanse studies. In eerste instantie werd gevreesd dat alles verloren was gegaan.

“Er liggen hier zeldzame antieke boeken, duizenden Afrikaanse films, honderden posters uit de antiapartheidsstrijd, oude documenten over inheemse talen”, vertelt Satgoor. “Allemaal heel belangrijk om de Afrikaanse geschiedenis te vertellen.”

Beelden van de brand afgelopen weekend:

2021-04-23 17:47:23

Aangeboden door: nos.nl