Mensen onder de 60 jaar krijgen niet meer het coronavaccin van AstraZeneca. Om gezondheidsrisico’s te voorkomen wil demissionair minister De Jonge dat deze groep een ander vaccin krijgt. Hij neemt hiermee het spoedadvies over van de Gezondheidsraad.

Voor de planning van de vaccinatiestrategie zijn er geen grote gevolgen, zegt De Jonge.

Trombose

Aanleiding voor het spoedadvies was een bijwerking die aan het licht is gekomen. In Nederland zijn acht meldingen binnengekomen over vrouwen die na inenting met het AstraZeneca-vaccin een zeldzame combinatie van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes kregen. Een van de vrouwen is eraan overleden. Vanwege de meldingen had Nederland de vaccinatie voor 60-minners al opgeschort.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) stelde gisteren vast dat het inderdaad gaat om een bijwerking. Het gaat wel om een zeer zeldzame bijwerking, met een kans kleiner dan 1 op 100.000. Vanwege die kleine kans zei het geneesmiddelenbureau dat de voordelen van het vaccin opwegen tegen de risico’s.

Toch adviseert de Gezondheidsraad dus om te stoppen met het AstraZeneca-vaccin bij mensen jonger dan 60. Voor hen is het risico op de bijwerking groter. En daarom vindt de Gezondheidsraad dat er voor deze groep beter een ander vaccin gegeven kan worden. Minister De Jonge sluit zich hierbij aan.

2021-04-08 20:01:57

Aangeboden door: nos.nl