Het kabinet heeft een stappenplan gepresenteerd dat schetst hoe de versoepelingen van de coronamaatregelen doorgevoerd kunnen worden.

Premier Rutte schetste op de ‘coronapersconferentie’ het beeld dat er twee werelden bestaan. Hij haalde een ziekenhuisbestuurder aan die zei dat buiten iedereen zich verheugt op versoepelingen, terwijl binnen in de ziekenhuizen mensen sterven.

“Tegelijkertijd moeten we de belangrijkste werkelijkheid niet uit het oog verliezen. Het einde is echt in zicht”, zei Rutte. Om daar op voorbereid te zijn is er het ‘openingsplan’, zei hij. “Maar het moet wel verantwoord zijn. 21 april komt gewoon echt te vroeg.”

Stappenplan

Het stappenplan begint op 28 april. Dan verdwijnt de avondklok en mogen er twee personen op bezoek komen in plaats van een. Buitenterrassen mogen dan weer open en in het hoger onderwijs mag weer fysiek les gegeven worden. Ook bij de detailhandel mag meer dan nu. De voorwaarden waaronder dit allemaal mag zijn nog niet bekend. Het kabinet besluit volgende week dinsdag of deze eerst stap op 28 april genomen kan worden.

Op 7 juli, de een na laatste stap, moet er een situatie zijn ontstaan waarbij vrijwel alles weer kan, zoals fysiek onderwijs op hogescholen en universiteiten, uit eten en naar het café gaan, sporten in de sportschool en bij sportclubs en naar een concert of ander evenement gaan.

Maar of het ook zo gaat lopen staat lang niet vast. Want het kabinet blijft kijken naar de situatie in de ziekenhuizen, nieuwe virusmutaties en de aantallen vaccinaties.

Over reizen staat niets in het stappenplan. Daarover zullen apart besluiten worden genomen.

2021-04-13 19:28:08

Aangeboden door: nos.nl