Het kabinet is positiever geworden over de kans op de opening van terrassen en het verdwijnen van de avondklok op woensdag 28 april. De ontwikkeling van het coronavirus verloopt gunstiger dan de afgelopen dagen werd verwacht. Het kabinet wacht de cijfers de komende twee dagen af en neemt dinsdag een besluit.

Dit is volgens ingewijden de belangrijkste uitkomst van het Catshuisoverleg van een deel van het kabinet met het OMT. Aanstaande dinsdag is er zeer waarschijnlijk een nieuwe persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid.

De afgelopen dagen was premier Rutte somber over de kans dat de vorige week aangekondigde eerste fase van versoepelingen ook echt op 28 april door kan gaan, de datum die staat in het openingsplan dat dinsdag werd gepubliceerd. De premier zei ook dat het wel tot de tweede helft van mei zou kunnen duren.

Volgens het openingsplan is de eerste stap dat er een eind komt aan de avondklok, dat de terrassen en de detailhandel onder voorwaarden open kunnen en dat er twee in plaats van één bezoeker thuis kunnen langskomen. Voorwaarde is dat het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames over het hoogtepunt heen zou zijn.

Vandaag bleek dat de bezetting van de ziekenhuizen sinds twee weken min of meer gelijk blijft.

2021-04-18 17:48:32

Aangeboden door: nos.nl