Het kabinet vindt de tijd rijp voor de tweede stap van het openingsplan, maar neemt pas over een week het definitieve besluit. Ingewijden zeggen dat dat de boodschap is in de persconferentie morgen van minister De Jonge en premier Rutte.

Stap twee betekent versoepelingen voor zogenoemde doorstroomlocaties buiten, zoals pretparken en dierentuinen. Die mogen dan onder voorwaarden weer mensen toelaten. Datzelfde geldt voor binnenzwembaden en sportscholen.

Ook worden de mogelijkheden voor buiten sporten verruimd en worden kunst- en cultuurbeoefening in bijvoorbeeld muziekscholen weer toegestaan.

Uitgesteld

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat deze versoepelingen per 11 mei in zouden gaan, maar dat werd door het kabinet al met zeker een week uitgesteld omdat de ziekenhuisopnames nog niet terugliepen.

Het kabinet durft het op dit moment wel aan per 18 mei, omdat de daling is ingezet. Maar omdat het nog onzeker is of is die daling doorzet, wordt het besluit pas een dag van tevoren definitief genomen. Met andere woorden: over een week zegt het kabinet of de versoepelingen een dag later ingaan.

Buiten het vorige openingsplan om is het kabinet ook van plan om de openingstijden voor terrassen te verruimen. Nu mogen terrassen open zijn van 12.00 tot 18.00 uur. Dat wordt dan 07.00 tot 20.00 uur. Of dit al eerder dan 18 mei in kan gaan, is nog niet duidelijk.

Reizen

Het kabinet heeft verder besloten dat het huidige negatieve reisadvies voor de hele wereld niet wordt verlengd. Dat houdt in dat het vanaf half mei weer mogelijk is dat landen op geel of groen worden gezet, wat wil zeggen dat ernaartoe reizen niet meer afgeraden wordt.

Dat betekent nog niet dat toeristen zonder voorwaarden naar die landen toe kunnen; in veel landen zijn Nederlanders nog niet welkom zonder negatieve test of quarantaine.

2021-05-10 14:15:21

Aangeboden door: nos.nl