De tot levenslang veroordeelde Bosnisch-Servische oud-leider Radovan Karadzic gaat zijn straf in een gevangenis in het Verenigd Koninkrijk uitzitten. Karadzic zit nu nog vast in Scheveningen. Hij wordt zo snel mogelijk overgeplaatst.

Hij werd veroordeeld door het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. In eerste instantie kreeg hij 40 jaar celstraf. Het VN-hof in Den Haag dat het hoger beroep behandelde, oordeelde in 2019 dat die straf te laag was en niet in verhouding stond tot de ernst van de misdaden die onder het bewind van Karadzic zijn begaan. Hij kreeg levenslang.

In de uitspraak waarin de overplaatsing naar het Verenigd Koninkrijk wordt aangekondigd, schrijft het hof dat de Britse regering bereid is om toe te zien op de straf van Karadzic. “Radovan Karadzic is een van de weinigen die schuldig is bevonden aan genocide”, reageert de Britse minister van Buitenlandse Zaken Raab op het besluit.

Baard

Karadzic was politiek leider van de Bosnische Serviërs tijdens de oorlog in Bosnië in de jaren 90 en opperbevelhebber van de strijdkrachten. In die rol was hij verantwoordelijk voor de genocide in Srebrenica in juli 1995, waarbij meer dan 8000 moslimmannen en -jongens werden gedood door generaal Ratko Mladic en zijn troepen.

Ook speelde Karadzic een cruciale rol bij het beleg van Sarajevo, dat ruim 3,5 jaar duurde. Bij dat beleg kwamen 12.000 mensen om het leven.

Na de oorlog wist Karadzic jarenlang uit handen te blijven van het Joegoslaviëtribunaal. Pas in 2008 werd hij gearresteerd in de Servische hoofdstad Belgrado. Hij had een baard laten staan en deed zich voor als de alternatieve genezer Dragan Dabic.

2021-05-12 17:24:05

Aangeboden door: nos.nl