Staatssecretaris Visser heeft Zeeland “een rotstreek geleverd” (SP), “willens en wetens een rad voor ogen gedraaid” (GroenLinks) en “bewust om de tuin geleid” (PvdA). Dat zeggen Kamerleden in een debat over het terugdraaien van het besluit om de marinierskazerne in Doorn naar Vlissingen te verhuizen.

Niet alleen de linkse oppositie is boos. CDA-Kamerlid Van Helvert zei dat hij weliswaar geen Zeeuw is, “maar ook ik zou me behoorlijk bedonderd voelen. Ik begrijp dat het vertrouwen van de Zeeuwen in de overheid heel ver te zoeken is”.

Het debat is live te volgen via NPO Politiek

Vrees voor leegloop

Vrijdag werd bekend dat de marinierskazerne in Doorn definitief niet naar Vlissingen verhuist. Er is uiteindelijk voor Nieuw Milligen bij Apeldoorn gekozen. Defensie vreesde een leegloop bij het Korps Mariniers, omdat veel mariniers niet naar Zeeland willen verhuizen. Ook de angst voor financiële tegenvallers en andere tegenslagen speelde een rol.

Het besluit om de kazerne naar Vlissingen te verplaatsen werd al in 2012 genomen. Dat het nu is teruggedraaid, heeft tot woede in Zeeland geleid. Er zijn de afgelopen jaren investeringen gedaan om de bouw van de kazerne mogelijk te maken.

De publieke tribrune in de Tweede Kamer zit vandaag vol met Zeeuwen. De provincie heeft gratis busvervoer geregeld.

2020-02-20 11:40:46

Aangeboden door: nos.nl