Voor de linkse partijleiders Klaver van GroenLinks en Ploumen van de PvdA is de vertrouwenskwestie rond VVD-leider Rutte nog niet opgelost. Dit zeiden zij na afloop van hun tweede gesprek met informateur Tjeenk Willink.

Klaver kwam vanmorgen als eerste langs. Op de vraag of hij het over Rutte had gehad zei hij: “Vertrouwen terugkrijgen blijft een issue en dat is lastig. Het is gewoon lastig en ik ben vooral benieuwd waar de informateur mee komt.”

Ook Ploumen werd gevraagd naar Rutte. “Wij hebben een motie van wantrouwen gesteund en degene die hem heeft gekregen moet het vertrouwen herstellen. Maar ik heb verder niks meer gehoord”, zei zij. “Het is zijn probleem en ik hoef zijn probleem niet op te lossen.”

Over de werkwijze van de informateur, waar vooral PVV en JA21 kritisch over zijn, lieten de twee niet veel los.

“Ik weet nog niet precies wat de route is”, zei Klaver. “Ik heb daar iets meer duidelijkheid over gekregen maar dat is meer aan de informateur.” Hij vindt dat Tjeenk Willink zijn opdracht moet afmaken en zijn rapport moet schrijven. Daarna is de Kamer weer aan zet.

Ongelijkheid

Voor GroenLinks zijn de grootste inhoudelijke vraagstukken het klimaatbeleid en de ongelijkheid in Nederland. Of dat in een dik of een dun regeerakkoord komt maakt hem niet uit.

Ongelijkheid in de samenleving is ook belangrijk voor de PvdA, zei Ploumen. “De groeiende ongelijkheid zie je niet alleen in inkomen, maar ook in kansen voor kinderen. Het maakt echt uit in welk postcodegebied je geboren wordt.” Verder staan onder meer op haar lijstje vertrouwen in de overheid en bescherming van de overheid,

Ploumen schreef haar boodschap aan de informateur ook in een brief:

2021-04-21 12:57:48

Aangeboden door: nos.nl