Bij het EK voetbal buigen de deelnemende landen zich niet alleen over welke spelers moeten worden opgesteld en in wat voor systeem. Een andere vraag is: knielen of niet knielen? Hoewel veel Europese landen het anti-racismegebaar lijken te steunen, is er ook weerstand, ook bij de eigen fans.

Voorafgaand aan de uitzwaaiwedstrijd van Engeland tegen Roemenië liet de Engelse bondscoach Gareth Southgate er geen misverstand over bestaan: zijn ploeg zal knielen voorafgaand aan iedere wedstrijd, om zo solidariteit te tonen met de strijd tegen racisme en de Black Lives Matter-beweging.

Ook België knielt, met sterspeler Romelu Lukaku als boegbeeld. Lukaku zegt hiermee te strijden voor diversiteit: “Niet alleen voor de zwarte gemeenschap, ook voor de vrouwen. Kleur, seksualiteit, geloof, maakt niet uit. Iedereen moet gerespecteerd worden”, zei hij tegen Belgische media.

Fluitende Russen en Hongaren

Op het EK voetbal knielen de spelers van Engeland, Wales en België voor elke wedstrijd. Van veel andere deelnemende landen is onduidelijk of ze dat doen. Andere landen zullen uit solidariteit mee knielen, zoals Zwitserland dat in de wedstrijd met Wales deed.

Het Nederlands elftal heeft aangekondigd niet te zullen knielen. Aanvoerder Georginio Wijnaldum zei gisteren op de persconferentie: “We hebben het daar wel over gehad. Maar we hebben besloten om dit niet te doen. We proberen het op een andere manier onder de aandacht te brengen.”

De verwachting is dat Oost-Europese landen als Polen, Kroatië, Tsjechië, Hongarije, Rusland en Slowakije er ook niet aan meedoen, blijkt uit dit overzicht van de Britse tabloidkrant The Sun. En kniel je daar als bezoekende ploeg wel, dan kun je afkeuring van het publiek verwachten, liet de Hongaarse premier Orbán weten.

2021-06-13 15:01:33

Aangeboden door: nos.nl