Het is druk in de musea van de Koloniën van Weldadigheid. Veel mensen zijn nieuwsgierig geworden nadat de koloniën zijn toegevoegd aan Werelderfgoedlijst van Unesco. Wie de musea wil bezoeken, wordt geadviseerd om een aantal dagen vooruit te reserveren.

“We kunnen het bijna niet aan”, vertelt Annie Verboom-Prikken, vrijwilliger bij Museum De Proefkolonie in Frederiksoord, aan RTV Drenthe. “Mensen hebben voor het museum gereserveerd en we moeten dingen aanprijzen. We verkopen ook de kaartjes van het koloniehuisje, het kolonieschooltje en de tuinen. Eerder deed je dat met vrij veel gemak, maar omdat het nu zo druk is, moeten we dat hele verhaal in een wat sneller tempo vertellen.”

Bij zowel Museum De Proefkolonie als het Gevangenismuseum in Veenhuizen zitten alle tijdsloten vol. Vandaag, morgen en in het geval van het Gevangenismuseum loopt het verderop in de week ook al vol. “We moeten soms helaas wel ‘nee’ verkopen”, zegt Marjolein Bos van het Gevangenismuseum.

“We krijgen veel mailtjes en telefoontjes van mensen die toch hopen nog te kunnen komen. Tegen hen zeggen we: ‘Houd onze website in de gaten’. Soms zijn er nog wat annuleringen, dan kunnen we nog wat bezoekers kwijt. Maar anders moeten we het advies geven om één of twee dagen later te komen.”

De musea kunnen de stroom toeristen nauwelijks aan:

2021-08-01 11:24:24

Aangeboden door: nos.nl