Apple Pay was als eerste beschikbaar en DNB wijst erop dat de banken in eerste instantie terughoudend waren om dit toe te staan “vanwege de (hoge) transactievergoeding”. Door een aanhoudende roep van klanten gaven de banken hier toch aan toe. Inmiddels komt Google Pay nu ook beschikbaar, terwijl de banken hier verlies op draaien.

Over dat laatste is DNB bezorgd. Want als deze samenwerking verdergaat dan dat, kan het klantencontact “verwateren”. Banken zullen dan minder makkelijk de producten kunnen verkopen waarmee ze geld verdienen, zoals leningen en beleggingen. Op den duur zou daarmee het bestaan van banken in gevaar komen.

Krediet geven aan mkb

Daarnaast voorziet de toezichthouder dat technologiebedrijven hun dienst verder kunnen uitbreiden. Zo biedt Amazon via het Nederlandse ING het Duitse mkb al kredieten tot 750.000 euro aan, en heeft Bol.com iets soortgelijks in Nederland. “Dit kan hun ecosysteem versterken, omdat webwinkeliers zo makkelijker hun activiteiten kunnen uitbreiden”, staat hierover in het rapport.

Ook op andere terreinen zou big tech groter kunnen worden: beleggingen en verzekeringen. DNB tekent aan dat een op de vijf huishoudens eind vorig jaar belegde, wat resulteerde in een recordinleg van 3,8 miljard euro in een jaar tijd. Dit soort diensten is nu nog alleen in China te vinden bij Alibaba en Tencent.

De Chinese techreus Tencent is daarnaast eigenaar van WeChat. Dat is het duidelijkste voorbeeld van een app waarmee de consument alles kan doen. Van tickets kopen voor een concert tot een verzekering afsluiten en ook nog chatten met familieleden.

Facebooks eigen ‘munt’

Facebook leek een paar jaar terug wel die ambities te hebben, maar daar kwam toen niks van terecht. Het bedrijf lijkt met Diem, het voormalige Libra, alsnog wel een poging te doen: een betaalinfrastructuur opzetten voor internationale transacties. Dit gaat wel langzaam en de vraag is wat hier uiteindelijk van terechtkomt.

2021-06-24 16:15:15

Aangeboden door: nos.nl