Voorafgaand aan de dienst zal de kist van prins Philip op een mede door hemzelf ontworpen Landrover naar de kapel worden gereden. Dat alles vindt plaats op het binnenterrein van Windsor Castle. Tijdens deze rit zullen afgevaardigden van enkele militaire en marinekorpsen (de prins vervulde in zijn jonge leven een belangrijke rol bij de Royal Navy, de Britse marine) hem begeleiden.

Om 15.00 uur lokale tijd (16.00 uur Nederlandse tijd), als de dienst begint, is er een nationale minuut stilte. De dienst zal naar verwachting 50 minuten duren.

Wat is de rol van de directe familie van de prins?

Koningin Elizabeth zal via een speciale ingang, de Galilee Porch, de kapel binnenkomen. Ze gaat niet te voet naar de Sint-George-kapel, maar per State Bentley: haar officiële dienstauto. In verband met de coronamaatregelen zal ze alleen zitten tijdens de dienst.

De directe familie zal onderdeel uitmaken van de processie, met prins Charles en zijn zus prinses Anne voorop. Zij vertrekken om 15.40 uur Nederlandse tijd en wandelen achter de Landrover met daarop de kist van prins Philip. Achter Charles en Anne de andere twee zonen van prins Philip: prins Andrew en prins Edward. De prinsen Harry en William lopen niet naast elkaar; tussen hen in loopt Peter Philips, hun neef. Peter is het oudste kind van prinses Anne. Verschillende media speculeerden dat deze opstelling een bewuste manier is om de broers, die al enige tijd geen goede relatie lijken te onderhouden, uit elkaar te houden.

Tijdens de dienst zullen gasten minimaal twee meter bij elkaar vandaan zitten en een mondmasker dragen.

Dragen leden van de koninklijke familie wel of geen militaire uniformen?

De afgelopen dagen was er veel discussie over het wel of niet dragen van militaire uniformen. Dat zorgde voor allerlei problemen. Prins Harry zou, ondanks dat hij in Afghanistan gediend heeft, niet in militair uniform kunnen verschijnen vanwege zijn recente breuk met de koninklijke familie. Dat zou hem in een ongemakkelijke positie hebben gebracht, aangezien zijn broer en vader wel een militair uniform zouden dragen.

Daarnaast zou prins Andrew, die momenteel door de FBI onderzocht wordt voor mogelijke betrokkenheid bij het Epstein-schandaal, zich daarentegen wel in militair uniform willen steken. Maar dat zou tot veel protest leiden.

Andrew heeft naar aanleiding van alle ophef over zijn vriendschap met miljardair Jeffrey Epstein en een uiterst pijnlijk interview met de BBC eind 2019 zijn prinselijke taken neergelegd. Zijn militaire titels zijn hem nooit afgenomen. De prins diende in het Britse leger tijdens de Falklandoorlog in de jaren 80.

Om discussie te voorkomen heeft koningin Elizabeth besloten dat geen enkel lid van de koninklijke familie vandaag een militair uniform zal dragen. Een bijzondere beslissing: het is zeer ongebruikelijk dat leden van het koningshuis op een koninklijke begrafenis een dergelijk uniform niet dragen.

2021-04-17 07:48:47

Aangeboden door: nos.nl