Kuipers staat wel achter de versoepelingen die vanaf woensdag ingaan: “Het was voor mensen moeilijk om zich aan de bezoekersregeling te houden. Datzelfde geldt voor de avondklok. Daarvan zagen we geen enkel effect voor de ziekenhuisinstroom.”

Hij wijst erop dat de ziekenhuizen het nog wel aankunnen, maar dat de zorg voor mensen met andere aandoeningen dan covid-19 in het gedrang komt. “We nemen eigenlijk een hypotheek op de non-covidzorg.”

Gemiddeld 17 dagen op IC

Daarbij gaf hij aan dat operaties waarbij patiënten na afloop enige tijd op de IC moeten liggen, mogelijk uitgesteld worden. “Covid-patiënten die op de intensive care belanden, liggen daar gemiddeld 17 dagen. Iemand die een openhartoperatie heeft ondergaan, heeft gemiddeld 24 tot 48 uur intensieve zorg nodig. Iemand met covid-19 neemt dus de plaats in voor tien patiënten of meer”, aldus Kuipers.

De verwachte toename van het aantal patiënten op de IC’s komt volgens Kuipers doordat het aantal besmettingen vorige week 10 procent hoger lag dan een week eerder. “Dat is twee weken na het paasweekend, toen was het mooi weer en gingen mensen veel bij elkaar zitten”, was zijn verklaring voor de stijging. “Een deel van die mensen komt in het ziekenhuis terecht.”

2021-04-26 17:25:03

Aangeboden door: nos.nl