De betrokken onderzoekers zijn ervan overtuigd dat ze een grote ontdekking hebben gedaan. “Deze ontdekking is absoluut een primeur”, zegt Regina Barzilay, professor aan de Amerikaanse universiteit MIT tegen de Britse krant The Guardian.

Dat onderschrijft James Collins, bio-ingenieur bij het project. “Ik denk dat dit een van de krachtigste antibiotica is die tot nu toe is ontdekt”, zegt hij over halicin, dat eigenlijk dus bedoeld was tegen diabetes.

Nieuwe antibiotica

Het stoppen van de wereldwijde verspreiding van antibioticaresistentie lukt nog volstrekt onvoldoende. Steeds minder farmaceutische bedrijven ontwikkelen nieuwe antibiotica, bleek eerder uit onderzoek van de Access to Medicine Foundation.

Dat heeft alles te maken met het ongunstige verdienmodel. Zodra er een nieuw antibioticum beschikbaar komt, komen er richtlijnen om dat nieuwe middel zo min mogelijk te gebruiken zodat het zolang mogelijk duurt voor bacteriën er ongevoeligheid voor ontwikkelen.

Niet nieuw

Nieuwe antibiotica maken is bovendien ingewikkeld en tijdrovend en de kans op mislukking is aanzienlijk. In de afgelopen decennia zijn er ook daardoor zeer weinig nieuwe antibiotica ontwikkeld.

Zoeken naar nieuwe vormen van antibiotica is als zoeken naar een speld in een hooiberg. Het idee om voorspellende computermodellen te gebruiken is niet nieuw, maar tot nu toe waren deze modellen onvoldoende nauwkeurig.

2020-02-21 13:11:41

Aangeboden door: nos.nl