Wie vandaag een versierde fiets, een Volkswagenbusje vol ballonnen of een versierde oldtimer ziet rijden, moet niet vreemd opkijken. Het is de werkdag voor Koningsdag en dat is traditiegetrouw de dag van de lintjesregen. Dit jaar krijgen 2832 mensen een koninklijke onderscheiding vanwege hun inzet voor de maatschappij.

Normaal gesproken worden de gelauwerden met een smoes naar het gemeentehuis gelokt, waar de burgemeester hun vertelt dat het “Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd” een onderscheiding uit te reiken. Dat zijn vaak feestelijke bijeenkomsten, met familie en vrienden erbij.

Maar dit jaar moest het anders, voor de tweede keer op rij. “Burgemeesters zijn heel creatief geweest”, zei Martine van Grieken vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal. Van Grieken is directeur van het Kapittel voor de Civiele Orden en de Kanselarij der Nederlandse Orden, dat de regering adviseert over voorstellen voor koninklijke onderscheidingen.

“Sommige burgemeesters komen als verrassing bij de mensen thuis”, zegt ze. “Of ze organiseren niet één grote bijeenkomst, maar meerdere kleine achter elkaar. Het gebeurt vaak op originele en ludieke wijze.”

Vandaar ook die versierde fiets, het busje met ballonnen en de oldtimer, vandaag te zien in respectievelijk de gemeenten Doesburg, Westland en Landgraaf:

2021-04-26 13:01:14

Aangeboden door: nos.nl