De Wit-Russische president en dictator Loekasjenko heeft voor het eerst gereageerd op de internationale afkeuring van de arrestatie van journalist en activist Roman Protasevitsj en zijn vriendin, afgelopen zondag. Hij zei dat zijn land hard zal terugslaan als er sancties komen.

In een bijeenkomst met leden van het parlement en ambtenaren verdedigde Loekasjenko de gedwongen landing van het vliegtuig met Protasevitsj in Minsk en haalde hij uit naar tegenstanders van zijn regime, binnen en buiten Wit-Rusland.

“Zoals we hebben voorspeld, hebben kwaadwillenden van buiten en zelfs binnen ons land hun methoden om de staat aan te vallen veranderd. Ze zijn veel rode lijnen overgestoken en ook de grenzen van het gezonde verstand en morele grenzen”, zei hij.

Volgens Loekasjenko hebben de autoriteiten de internationale regels gevolgd, nadat er een melding was binnengekomen dat het toestel een bom aan boord had. Hij zei dat westerse landen niet willen meedoen aan het onderzoek naar de gebeurtenissen.

Nepmelding

De EU gaat ervan uit dat het om een nepmelding ging, bedoeld om Protasejev te arresteren. De Wit-Russische autoriteiten zouden hebben geweten dat Protasevitsj en zijn vriendin in het vliegtuig zaten dat over Wit-Rusland naar Litouwen vloog.

De ‘bommelding’ gaf de Wit-Russen de mogelijkheid om het toestel onder begeleiding van een MiG-straaljager naar Minsk te leiden, waar Protasevitsj en zijn vriendin van boord werden gehaald. Aan boord zouden ook agenten van een Wit-Russische geheime dienst zijn geweest.

De EU heeft nieuwe sancties aangekondigd om de Wit-Russische autoriteiten te straffen.

2021-05-26 10:56:47

Aangeboden door: nos.nl