De vlaggenmars is misschien de directe aanleiding van de nieuwe spanningen, maar er is veel meer aan de hand. Voor Naftali Bennett is het zijn eerste week als premier. Hij is een coalitie aangegaan met midden- en linkse partijen, en zelfs met een Arabische partij. Daar is een deel van zijn rechts-nationalistische achterban niet blij mee.

“Aan hen wil hij laten zien dat hij de aanvallen met de brandballonnen niet zomaar laat gebeuren”, zegt Brock. “Dat hij ondanks de samenwerking met al die partijen voor de veiligheid van Israël opkomt. Daarom heeft hij weer bombardementen laten uitvoeren op Gaza.”

Wederopbouw Gaza

Ondertussen staat Hamas sinds de wapenstilstand onder druk om de schade van de elf dagen durende Israëlische bombardementen te herstellen. Er zijn in de Gazastrook zo’n tweeduizend huizen verwoest, belangrijke infrastructuur is vernield en elektriciteitscentrales zijn buiten werking gesteld. De wederopbouw komt maar langzaam op gang.

De afgelopen jaren heeft Qatar miljoenen dollars naar Gaza gestuurd. Die geldstroom wordt nu door Israël tegengehouden. Hamas zegt het geld nodig te hebben voor de wederopbouw, maar volgens Israël wordt het gebruikt voor wapens.

Niet alleen in Gaza en Israël is de situatie gespannen. Ook op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem is het de afgelopen weken onrustig. Bij de Damascuspoort raakten Palestijnen gewond door het optreden van de Israëlische politie. Volgens de politie gooiden de demonstranten met stenen.

Westelijke Jordaanoever

Wekelijks demonstreren Palestijnen ook op de Westelijke Jordaanoever. Daar loopt het vooral uit de hand in de buurt van Nablus. Volgens Palestijnse media heeft het Israëlische leger daar bij betogingen vijf Palestijnen gedood. De slachtoffers protesteerden tegen het stichten van een illegale Joodse nederzetting op grondgebied van hun dorp. Opnieuw beschuldigen beide partijen elkaar ervan met het geweld te zijn begonnen.

Begin mei hebben Israëlische kolonisten zich in het dorp gevestigd. Het begon met een paar caravans, maar de nederzetting breidt zich steeds verder uit. Voor premier Bennett vormt de gespannen situatie bij Nablus waarschijnlijk alweer de volgende grote uitdaging sinds hij 5 dagen geleden aan zijn nieuwe taak begon.

2021-06-18 21:53:26

Aangeboden door: nos.nl