In het oosten van Indonesië en in Oost-Timor zijn meer dan 150 mensen omgekomen door modderstromen en zware regenval, veroorzaakt door de orkaan Seroja.

De meeste doden vielen op het eiland Adonara. Daar zijn 67 lichamen geborgen en een onbekend aantal mensen wordt nog vermist. Door de zware regenval stroomt er sinds zondag modder van de bergen. Honderden huizen zijn daardoor verwoest. Veel mensen werden door de modderstromen overvallen in hun slaap.

Op het eiland Lembata kwamen grote stukken gestolde lava los van de top van een vulkaan. De brokstukken vielen op een aantal dorpjes. Daarbij kwamen zeker 28 mensen om het leven.

Het dodental staat in Indonesië nu op 126. Het gaat om slachtoffers op verschillende eilanden. In buurland Oost-Timor kwamen 27 mensen om het leven.

Noodhulp

Hulp komt maar moeizaam op gang. De zwaar getroffen provincie Oost-Nusa Tenggara bestaat uit honderden eilanden die soms alleen bereikbaar zijn via de zee, maar die reis wordt bemoeilijkt door hoge golven. Op het land zijn bruggen en wegen vaak ook verwoest en werkt de elektriciteit niet meer.

Orkaan Seroja blijft naar verwachting tot vrijdag overlast geven in Zuidoost-Azië. Dit weekend trekt de orkaan naar het westen van Australië.

2021-04-07 17:41:00

Aangeboden door: nos.nl