Bij twee legerbases in Somalië zijn aanslagen gepleegd. Daarbij zijn volgens het leger ten minste negen militairen om het leven gekomen. Het leger voerde vervolgens vergeldingsaanvallen uit waarbij de terroristen “zware verliezen” zouden hebben geleden.

De aanslagen vonden plaats in de dorpen Bariirre en Awdheegle ten zuidwesten van hoofdstad Mogadishu. De terroristische beweging al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.

Strijders die zijn gevlucht, worden nog achterna gezeten, zegt een legercommandant tegen lokale media. Volgens een andere commandant heeft het leger bij de ene basis zestig al-Shabaab-strijders gedood en bij de andere zeventien. Elf militairen raakten gewond, zegt hij.

Autobom

Volgens een woordvoerder van al-Shabaab ging aan de twee gelijktijdige aanvallen een zelfmoordaanslag via een autobom vooraf en werden in totaal 47 militairen gedood.

Somalië verkeert in een politieke crisis. Verkiezingen die voor februari gepland stonden, zijn uitgesteld. Vandaag begon in Mogadishu een overleg tussen onder meer president Mohamed, die onder druk staat om op te stappen, en de leiders van de vijf deelstaten.

2021-04-03 14:34:24

Aangeboden door: nos.nl