Huurbevriezing

Bewoners van een sociale huurwoning betalen dit jaar – tot en met 30 juni 2022 – geen huurverhoging, ook geen inkomensafhankelijke. Volgens de overheid scheelt dit een huurder ongeveer zes euro per maand. Woningcorporaties en andere grote verhuurders krijgen hiervoor een tegemoetkoming van het Rijk. De huur van een vrije sectorwoning mag wel omhoog, maar voor het eerst zit daar een maximum aan van 2,4 procent.

Registratieplicht voor verhuurdersplatforms

Verhuurdersplatforms zoals Airbnb en Booking.com mogen in een aantal gemeenten niet zomaar advertenties plaatsen als ze geen registratienummer hebben. De gemeenten Amsterdam, Bergen en Zaanstad willen zo beter zicht krijgen op de inwoners die verhuren aan toeristen en de specifieke adressen waarop dat gebeurt. Deze regel is een uitbreiding van de Wet Toeristische Verhuur.

Daltarief oude energiemeters vervalt

Wie geen slimme meter heeft- een meter die automatisch kan schakelen tussen dag- en nachttarief – maar een oudere energiemeter, betaalt vanaf nu dag en nacht hetzelfde tarief voor stroom en dus niet meer een lager nachttarief. Ook stijgen de variabele energietarieven van Nederlandse huishoudens met 25 procent ten opzichte van vorig jaar, dat moet uitkomen op zo’n 160 euro op jaarbasis.

Huis taxeren wordt duurder

Volgens nieuwe Europese regels wordt de taxatie van een huis mogelijk een paar honderd euro duurder. Daarnaast moet het taxatierapport uitgebreid worden. Een goedkopere en standaard online taxatie is vanaf juli vaak niet meer toegestaan bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Het taxatierapport moet nauwkeurig beschrijven welke duurzame investeringen nodig zijn voor de woning.

2021-06-27 09:26:48

Aangeboden door: nos.nl