Expert over vonnis: opvallend dat één aanklacht niet bewezen wordt geacht

“Het belangrijkste is dat het vonnis uit 2017 in stand is gehouden”, zegt Wouter Zweers, Balkanexpert van instuut Clingendael. “De gruwelijkheden in Srebrenica worden nog steeds als genocide aangemerkt en Mladic wordt nog steeds verantwoordelijk gehouden. Terwijl hij zelf altijd heeft beweerd dat hij geen controle had over bepaalde legereenheden.”

“Opvallend is dat het hof ook de uitspraak in stand heeft gehouden dat in enkele Bosnische gemeenten geen genocide kan worden bewezen. In Bosnië zeggen ze: je kunt niet zeggen dat in de ene gemeente wel genocide heeft plaatsgevonden en in de andere niet, want Mladic had de leiding in de hele regio. Natuurlijk is men blij met de instandhouding van zijn vonnis, maar zeker in de gemeenten waar geen genocide kan worden bewezen, zal men niet tevreden zijn. Hij wordt daarmee dus niet verantwoordelijk gehouden voor genocide in het hele land.”

“Het is interessant om te zien hoe dit vonnis wordt ontvangen in de regio. In Bosnië leven nog steeds Kroaten en Bosniakken, Bosnische moslims, samen met Bosnische Serviërs. Zeker in Republika Srpska, het deel van Bosnië en Herzegovina waar overwegend Bosnische Serviërs wonen, worden oorlogsmisdadigers nog weleens niet zo gezien. In het land zijn er nog steeds scheidslijnen tussen de verschillende groepen en is er nog lang geen sprake van volledige verzoening. Ook in Servië wordt Mladic door sommige mensen nog altijd gezien als iemand die voor de Servische belangen opkwam.”

“Het Joegoslaviëtribunaal heeft zeker een bijdrage geleverd aan enige vorm van gerechtigheid voor de misdaden in de jaren 90 in voormalig Joegoslavië. Ik denk niet dat slachtoffers en nabestaanden in Bosnië het gevoel hebben dat er volledig recht is gedaan aan wat er toen is gebeurd. Er zijn tientallen mensen veroordeeld, maar ook velen vrijuit gegaan. Daarom zal er bij nabestaanden nog steeds een onbevredigd gevoel zijn.”

2021-06-08 20:41:39

Aangeboden door: nos.nl